Sep 02 Scris de 
Publicat în Studii

Vizualizează (4933 vizualizări)

Descarcă PDf (611 Descărcări)

Dezechilibrul pe piața muncii Analiză exploratorie a situației șomerilor și angajatorilor: studiu de caz - județul Galați

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În studiul de faţă am încercat să descoperim care sunt problemele cu care se confruntă șomerii din judeţul Galaţi, o categorie socială aflată în dificultate, pe de o parte insuficient sprijinită de autorităţi, pe de alta blamată de o parte a populaţiei pentru situaţia în care se află şi la rândul ei neîncrezătoare în instituții și în persoanele din jurul lor.

 În realizarea demersului nostru am fost motivaţi şi de lipsa datelor concrete referitoare la acest segment al populaţiei, informaţiile furnizate momentan de instituţiile abilitate fiind deseori insuficiente. Studiul prezent oferă informaţii despre structura acestei populaţii, la care am alăturat date referitoare la opiniile şi atitudinile şomerilor și observațiile realizate de colectivul de cercetare în timpul derulării activităților; toate acestea nu se regăsesc în statisticile realizate de Institutul Naţional de Statistică sau ale Agenţiei Naţionale/Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă făcând din prezenta cercetare singura de acest fel care se adresează exclusiv şomerilor din judeţul Galaţi şi printre puţinele din România care îndeplinesc criteriile de reprezentativitate statistică a datelor obţinute.

Prin această combinaţie de date demografice şi atitudinale, mulţumită bineînţeles abordării cantitative şi calitative, am încercat să construim profile sociale ale şomerilor. Desigur, fiecare şomer trece printr-o experienţă unică, iar şomajul este un fenomen social întâlnit în toate comunităţile, dar întrebarea noastră a fost dacă putem identifica tipologii comportamentale datorate specificului socio-demografic al şomerilor. Astfel de informaţii sunt vitale în dezvoltarea şi punerea în aplicare a măsurilor/programelor/planurilor instituţiilor abilitate (sau ONG-urilor interesate), eficientizând alocarea resurselor şi amplificând efectele scontate. 8

Un interes deosebit am acordat şi metodelor de căutare a locurilor de muncă, urmărind atât nivelul declarativ cât şi cel faptic, dorind să observăm care dintre acestea sunt cel mai frecvent folosite, din ce motive şi, coroborând această cercetare cu informaţiile privind comportamentul angajatorilor, care sunt cele mai eficiente. Astfel de informaţii vor putea fi utilizate în activităţile de informare şi consiliere pentru şomeri (sau în departamentele de resurse umane şi recrutare ale companiilor) pentru a eficientiza întâlnirea cererii cu oferta de pe piaţa muncii.

De interes a fost şi urmărirea problemelor cele mai frecvent întâlnite de către şomeri în găsirea şi ocuparea unui loc de muncă, de această dată cu accent pe ocupare. Astfel, am avut în vedere obstacolele care au fost puse în calea persoanelor care au reușit să identifice și să aplice pentru un loc de muncă pe care, din nefericire, nu au reușit să îl ocupe. Astfel de informații sunt utile în consilierea șomerilor, nu doar în dezvoltarea sau implementarea unor politici publice în cazul în care se constată deficiențe grave privitoare la discriminare.

Am încercat în acelaşi timp să vedem dacă putem observa diferenţe între şomeri în funcţie de tipologia şomajului – de lungă sau de scurtă durată, precum şi să identificăm momentul în care apare sentimentul de deznădejde la şomeri, ceea ce îi face să iasă de pe piaţa muncii şi să dispară din statisticile oficiale. Prevenirea unei situații de criză este întotdeauna preferabilă soluționării acesteia, iar această informație ar fi un instrument foarte puternic pentru atacarea problemei spinoase a șomajului de lungă durată și, în special, a șomerilor descurajați.

Un ultim aspect urmărit a fost culegerea de informații ce ar duce la îmbunătățirea activității Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Galaţi și a tuturor instituțiilor și organizațiilor care desfășoară activități pe această zonă. Deși prin legea asigurărilor de șomaj a fost creat cadrul legal prin care și mediul privat se poate implica în activitățile de consiliere, orientare și mediere a forței de muncă, AJOFM este în continuare singura instituție responsabilă în acest domeniu din județ, fiind cea mai în măsură să poată dezvolta și implementa politici locale pentru mărirea gradului de ocupare a populației active. În acest sens este utilă eficientizarea acestei instituții, iar feed-back-ul primit de la grupul țintă, atât direct cât și indirect, poate constitui un punct de plecare pentru modernizarea modului în care această instituție se ocupă de problematica șomajului.

Cu aceste intenții am demarat activitatea de cercetare prezentată mai jos. Nu toate au reușit să fie acoperite în măsura în care ne-am fi dorit, însă ceea ce am obținut este în cel mai rău caz un punct de plecare pentru cercetările ulterioare, care să nuanțeze informațiile obținute, să clarifice situațiile ambigue întâlnite și să ne confirme concluziile.

Dorim ca studiul prezent să fie un punct de orientare și pentru numeroasele proiecte aflate în derulare, care au ca grup țintă șomerii, încercând să sugerăm modalități de abordare personalizate pe diferitele categorii de șomeri identificate.

Informații adiționale

  • ISBN: 978-606-92935-1-5
  • Colecția / Editura: Cercetări Sociale / SODALITAS
  • Apariții în presă:
    • În curs de colectare
      .
4933 Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2014

Media

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Proiecte de cercetare

Studii publicate

Ultimele comentarii

Cautare

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates