Sep 05 Scris de 
Publicat în Studii

Vizualizează (2614 vizualizări)

Descarcă PDf (505 Descărcări)

Studiul privind nevoile specifice de consiliere și orientare profesională ale salariaților din sănătate. Studiu de caz: regiunea Sud-Est

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cercetarea de față a fost efectuată de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” în cadrul proiectului cu titlul Fii calificat pe piața muncii! Creșterea nivelului de calificare al angajaților din sănătate și asistență socială din Regiunea Sud-Est, fiind desfășurată în perioada martie-iunie 2012

 Studiul face parte dintr-o strategie de abordare a sectorului sanitar ce dorește dezvoltarea unor căi de acțiune eficientă bazate pe dovezi pentru îmbunătățire a situației personalului din acest sector. Această strategie poate fi considerată parte secundară a principiului medicinii bazate pe dovezi care ar trebui să guverneze sistemul de sănătate românesc.

În același timp, cercetare este gândită ca parte a unui studiu mai amplu, ce se desfășurată în trei euro-regiuni ale țării, relativ simultan, în cadrul mai multor proiecte aflate în implementare. Pe această cale încercăm să configurăm un tablou general al problemelor profesionale ale salariaților din sănătate, asigurând astfel un punct de pornire pentru cercetări viitoare cât și o bază solidă pentru o strategie adecvată în domeniul resurselor umane pentru acest sector de activitate, acestea fiind parte a procedurii de sustenabilitate.

Cercetarea a avut în vedere dezvoltarea unor instrumente specifice de lucru pentru salariații sistemului sanitar, analizate atât din punctul de vedere al angajatului, cât și al angajatorului, identificarea cerințelor specifice pentru diferite locuri de muncă, încercând stabilirea unui model ideal de salariat la care să raportăm situațiile existente,  pornind de aici putând ulterior identifica ceea ce lipsește. Abordarea aplicată a fost una atât de natură colectivă (pe tipuri de categorii profesionale), cât și individualizată, la nivelul fiecărui membru al eșantionului. În ceea ce privește abordarea individualizată, a fost urmărit aspectul formării profesionale continue atât din punct de vedere al experienței, cât și al interesului față de recunoașterea competențelor dobândite informal.

Studiul își propune și o oarecare clarificare în privința mentalității profesionale a salariaților din sănătate, chiar dacă una centrată pe perspectiva subiectivă asupra propriei activități profesionale.[1]

Prin tematicele abordate și amploarea sa considerăm că studiul este relevant pentru toate organizațiile implicate în stabilirea strategiilor privind salariații din sistemul sanitar și în formarea continuă a acestor salariați și în stabilirea condițiilor de muncă. Astfel, considerăm că el este util Ministerului Sănătății, instituțiilor implicate în desfășurarea activităților în acest sector, organismelor profesionale și organizațiilor sindicale, responsabililor de elaborarea strategiilor în domeniul formării inițiale și continue, managerilor unităților sanitare.

Prin aplicarea instrumentelor specifice, cercetarea de față a încercat identificarea mecanismelor motivaționale favorabile unei bune desfășurări a activității profesionale, precum și indicatorii satisfacției profesionale.


[1] În acest sens considerăm necesar un studiu longitudinal, centrat pe instrumentele calitative de cercetare, care să analizeze, în mod simultan, și perspectiva pacienților și a membrilor acestora de familie asupra activității salariaților din sănătate.

Informații adiționale

  • ISBN: 978-606-92935-5-3
  • Colecția / Editura: Cercetări Sociale / SODALITAS
  • Apariții în presă:
    • În curs de colectare
      .

Media

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Proiecte de cercetare

Studii publicate

Ultimele comentarii

Cautare

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates